QR platba

Zkratka QR pochází z anglického značení „quick response“, tedy „rychlá reakce“. 2D kódy umí uchovat velké množství dat, jsou to až tisíce znaků. QR platba vznikla v roce 2012. Na jejím počátku stála společnost Raiffeisenbank a.s. QR platba obsahuje všechny důležité informace pro snadné a rychlé vystavení platebního příkazu. Zpracování QR platby dnes již podporuje většina českých bank a také většina informačních systémů umí na vydanou fakturu vygenerovat odpovídající kód QR platby.

Použití QR platby je snadné. Po přihlášení do mobilního bankovnictví na chytrém mobilním telefonu nebo tabletu stačí načíst kód QR platby, bankovní aplikace z něj vyčte údaje pro platební příkaz a připraví platební příkaz k odeslání. Díky tomu odpadá zdlouhavé opisování platebních údajů z faktury a nehrozí riziko, že se při opisování údaje spleteme.

Data ve formátu QR platba mají přesně definovanou strukturu. Díky tomu se dají snadno využít pro vytěžování dat při zpracování elektronických dokumentů. Podrobným popisem struktury se nebudu zabývat, ale koho by to zajímalo, může si přečíst definici formátu na stránkách České bankovní asociace.

QR kód na obrázku obsahuje tato data: SPD*1.0*ACC:CZ6355000000005690817001*AM:1000*CC:CZK*DT:20140606*MSG:UHRADA FAKTURY*X-KS:0008*X-VS:1234